sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Ajankohtaista

21.12.2023

Hämeen maakunnallinen liputuspäivä on 21.12., liputtaa voi Hämeen Ilveslipulla tai Suomen lipulla hämäläisyyden kunniaksi

Hämeen lipun yleinen liputuspäivä eli Kanta-Hämeen maakunnallinen liputuspäivä on 21. joulukuuta.

Tuolloin suositellaan liputettavaksi Hämeen ja hämäläisyyden kunniaksi Hämeen maakuntalipulla, tai vaihtoehtoisesti Suomen kansallislipulla, jos Hämeen lippua ei ole saatavilla.

Lähde:

Hämeen liiton sivut, Hämeen maakuntatunnuksista:

Yleisuutinen Hämeen maakunnallista liputuspäivää koskien (Hämeen liiton sivut, uutinen ja tiedote on vuosittain ajankohtainen):

Hämeen maakuntalippu liehuu tänään monissa saloissa eri puolilla maakuntaa

Tänään, 21.12. vietetään Hämeen maakunnallista liputuspäivää. Liputuksella juhlistetaan hämäläisyyttä ja korostetaan kuulumista Kanta-Hämeen maakuntaan, jonka muodostavat kaikki alueen asukkaat, kunnat, yhteisöt ja yritykset.

Maakuntalipun voi nostaa salkoon kuka tahansa ja Hämeen liiton saamien tietojen mukaan ilves liehuukin yhä useammassa salossa ympäri maakuntaa.

Hämeen maakuntalippu otettiin käyttöön toukokuussa 2018 maakuntavaltuuston päätöksellä. Syksyllä 2019 valtuustossa jätettiin aloite Hämeen lipun liputuspäivästä. Päiväksi valittiin 21.12., joka on merkityksellinen hämäläisessä juurevassa historiassa, sillä Hämeen ilves on esiintynyt ensimmäisen kerran 21.12.1560, kun Häme sai vaakunan Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan hautajaisissa.

Ilves on kuvattuna myös muiden Suomen herttuakunniksi katsottujen maakuntien, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Karjalan ohella kuninkaan hautamuistomerkissä Uppsalan tuomiokirkossa. Muiden mainittujen maakuntien symbolit ovat vanhempaa perua, mutta Hämeen ilves näyttäytyy ensimmäisen kerran tässä yhteydessä.

Hämeen maakuntalippua voi käyttää liputukseen itsenäisesti tai juhlavammin Suomen lipun kanssa. Lippua tulee myös kohdella ja kunnioittaa kuin Suomen lippua.

Maakuntalipun on suunnittelut heraldikko Tuomas Hyrsky.

Lisätietoa

Toni K. Laine
Maakuntajohtaja, Hämeen liitto
puh. 050 463 7810

 

Jaa sisältö

x