sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Kauppilan perinnetila

Kauppilantie 8, 31640 Humppila
Tiedustelut kirjastosta »

Kauppilan perinnetila

Kauppilan perinnetila on tuulahdus menneestä. Tilalla sijaitsee päärakennus, navetta, aitta ja tuulimylly. Tila toimii nykyään kaikille avoimena talonpoikaismiljöönä, jossa voi käydä tutustumassa menneen ajan nostalgiaan. Tila toimiin myös juhlien viettopaikkana(rippijuhlat, ylioppilasjuhlat ym. Keittiötila on pieni, eikä kylmä säilytystä ole saatavilla) sekä tapahtumien järjestämispaikkana.

Kauppila on avoinna kesäsunnuntaisin (kesä-elokuu) klo 12-16. Juhannuksena museo ei ole auki. Kahvio.

Kauppilan perinnetila

Historiaa

Tilalla on ollut aikojen varrella useita omistajia: vuoden 1673 maakirja-merkintöjen mukaan tila on kuulunut ratsumestari Sassille ja vuoden 1688 maakirjassa mainitaan talon olleen Uudenmaan ratsurykmentin, Sääksmäen komppanian ratsumestarin hevostalo. Vuonna 1691 talo kuului ratsumestari Kuhlmanille.

Toukokuussa 1761 talo jaettiin: toisen puolen talosta osti Tuomas Matinpoika (1728-1784) ja toisen Yrjö Kustaanpoika. Talo jakaantui silloin Ali- ja Ylä -Kauppilaksi. Kauppilan päärakennus on muistitiedon mukaan rakennettu nykyiselle paikalleen 1880-luvulla. Talon nykyinen keittiöosa on kuitenkin ollut paikalla jo ennen sitä. Asiakirjat eivät kerro, kuka keittiöosan on rakentanut ja milloin. Ali-Kauppilan viimeinen isäntä Lauri myi tilan v. 1964 Risto Anttilalle, joka oli Laurin sukulaismies. Laurin kaupat ja testamentti haettiin kuitenkin laittomiksi ja asioita hoiteli eräs tuomari vuoteen 1974 saakka. Tuolloin Yrjö Viding Hämeenlinnasta osti Kauppilan.

Humppilan kunta osti Kauppilan rakennukset ja vähän tonttimaata 1.6.1978. Kunta omistaa edelleen rakennukset ja tonttimaat. Kauppilan pihapiirissä sijaitseva aitta on Kauppilan oma vilja-aitta. Se siirrettiin nykyiselle paikalleen Humppilan Lions Clubin toimesta vuonna 1980.

Tuulimylly

Tuulimyllyn rakennutti Oskari Palonperä tilalleen Murrolle vuosina 1928-1929. Tyyliltään mylly on ns. mamsellimylly. Sotien aikana mylly oli sinetöitynä eli sen käyttö oli kielletty. Sota-ajan jälkeen siivet uusittiin ja sitä käytettiin jauhatukseen vielä 1940- ja 1950 -lukujen vaihteessa Palonperällä. Mylly on saatu lahjoituksena Esko Mäkelältä vuonna 1981. 2000 -luvulla eläkeläiset korjasivat myllyä, rakensivat uudet siivet. Mylly siirrettiin v. 2008 nykyiselle paikalle Kauppilanlammelle.

Linkit

Kuvagalleria

 
 

Kauppilan esinekortit

 

Jaa sisältö

Sponsorointimallit yrityksille

 

Niina Luoma-aho
Kulttuurikoordinaattori vs.
puh. 044 715 3635
niina.luoma-aho(at)humppila.fi

 

Eläkeliitto
Ritva Savolainen
puh. 050 400 4580

 
x