sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Näkemistä ja tekemistä

Näkemistä ja tekemistä Humppilassa riittää. Erityisen tunnettu seutu on Humppilan Lasin lasinpuhallusperinteestä, Kakkostien ostoskeskuksesta, useista käsityöläisten ja taiteilijoiden ateljeetiloista, museorautatiestä sekä Urpolan kartanon alueen viehättävistä kulttuuri- ja taidekohteista. Valitse omat kohteesi ja tule tutustumaan Humppilan tarjontaan!

Ateljé Heljä

Ateljé Heljä

Myllynkulmantie 241, 31640 Humppila

Ateljé Heljä toimii keramiikkataiteilija, professori Heljä Liukko-Sundströmin ja keramiikkataiteilija Olli Vasan ateljeena ja heidän töidensä myyntinäyttelytilana. Ateljeehen voi pistäytyä sen aukioloaikoina joko yksin tai sopia ennakkoon puhelimitse käynti isommalle ryhmälle.

Ateljee Heljä »

Armas Puolimatkan muistomerkki ja Myllynkulman pato

Armas Puolimatkan muistomerkki ja Myllynkulman pato

Myllynkulmantie 210, 31640 Humppila

Armas Puolimatkan kunniaksi pystytettyyn muistomerkkiin voi tutustua aivan Myllynkulman padon kupeessa. Muistomerkki sijaistee kivenheiton päässä Ateljé Heljästä.

Kauppakeskus Humppilan Lasi

Kauppakeskus Humppilan Lasi

Lasitehtaantie 5, 31640 Humppila

Kauppakeskus Lasi on suosittu pysähtymispaikka 2-tien varrella. Tarjolla monenlaisia ruokailuvaihtoehtoja ja ostosmahdollisuuksia.

Tietoa Humppilan Lasitehtaan historiasta (pdf).
Humppilan Lasi

Museorautatie

Museorautatie

Humppilan vanha asema
Asemantie, 31640 Humppila

Jokioisten Museorautatie on Suomen ainoa nykypäiviin säilynyt yleiselle liikenteelle avattuna ollut kapearaiteinen rautatie. Se vaalii vuonna 1898 liikenteensä aloittaneen Jokioisten rautatien perinteitä. Museojunat kulkevat kesäsunnuntaisin aikataulun mukaisesti Jokioinen - Minkiö - Humppila -kapearaideradalla.
Museorautatien Humppilan asema sijaitsee noin 200 metrin päässä alkuperäisestä Jokioisten rautatien Humppilan liikennepaikasta. Kesäsunnuntaisin museorautatien aseman halkomakasiinissa on Humppilalaisten ylläpitämä kesäkahvio.

Jokioisten museorautatie

Kauppilan perinnetila

Kauppilan perinnetila

Kauppilantie 8, 31640 Humppila

Kauppilan perinnetilalla voi tutustua entisajan asumisoloihin. Avoinna kesäsunnuntaisin (kesä-elokuu) klo 12-16

Kauppilan perinnetila

Talvisen työläismökki

Talvisen työläismökki

Asemantie 6, 31640 Humppila

Talvinen on vuosisadan vaihteen työläiskoti, jossa ilme on säilytetty alkuperäisenä. Avoinna kesäsunnuntaisin (kesä-elokuu) klo 12-16.

Talvisen työläismökki

Kirkko

Humppilan kirkko

Koivistontie 15, 31640 Humppila

Humppilan kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck (1854-1929), ja se valmistui vuonna 1922. Tyypilliseen stenbäckläiseen tapaan Humppilan kirkko on tehty luonnonkivestä (Stenbäckin muita suunnittelemia kirkkoja on mm. Eurassa ja Forssassa).

Humppilan ensimmäinen oma kirkko - niin sanottu Lamminmäen kirkko - rakennettiin vuonna 1723. Ensimmäinen oma pappi tuli Humppilaan kuitenkin vasta 1772. Hän oli nimeltään Johan Rangelius. Papin tuloa seurasi uuden kirkon rakentaminen puusta vuonna 1773 ja hautausmaan perustaminen vuonna 1774. Siihen asti humppilalaiset oli haudattu Jokioisiin, Perttulaan ja Tammelaan. Puukirkko kuitenkin paloi vuoden 1917 uudenvuodenpäivänä. Palosta saatiin pelastettua vanha alttaritaulu, joka on vanhalla paikallaan nykyisessä kirkossa. Alttaritaulun on maalannut Aleksandra Såltin vuonna 1899. Kirkossa on mekaaniset, 14 äänikertaiset urut. Lasiseinä ja kastemalja on saatu lahjoituksena Humppilan Lasitehtaalta vuonna 1982. Kirkkoon mahtuu noin 600 henkeä, alas 350 ja ylös 250 henkeä.

Humppilan seurakunta

Urpolan kartano

Urpolan kartano

Perkiöntie 14, 31640 Humppila

Urpolan Kartano on monien tunnelmien juhlapaikka, jossa vietetään häät, syntymäpäivät, yritysten tilaisuudet, pikkujoulut ym.

Kartanoalue on myös suosittu ryhmäretkikohde, jossa löytyy katsottavaa ja koettavaa ruokailun ja kahvittelun lisäksi. Kartanon pihapiirissä sijaitsevat Kutomon Galleria ja taidenäyttelytila Taidemakasiini ITU, Tilkkutex-myymälä sekä Viikinkisauna.

Urpolan Kartanon puistossa on ympärivuotista majoitusta varten kolme parihirsitaloa, joissa kussakin on 2 huonetta eli yhteensä 6 hyvin varusteltua huonetta jopa viidelle hengelle. Erillisessä tiilirakennuksessa on keittiöllä ja omilla saniteettitiloilla varustettu huoneisto kahdella makuuhuoneella 3-4 hengelle sekä kuusi 2-4 hengen majoitushuonetta, joissa wc- ja suihkutilat ovat yhteiskäytössä.  Majoitustiloja on yhteensä 45 hengelle.

Urpolan Kartanolla järjestyvät myös viihtyisät kokoukset. Kartano rakennuksessa on paljon erilaisia huoneita – pienistä ryhmätöihin soveltuvista tiloista suureen n. 80 hlön siniseen saliin. Tilat ovat valoisat, ilmavat ja kodikkaat. Kokous voidaan järjestää myös ViikinkiSaunalla, jos kokouspakettiin on varattu saunominen samalle illalle lisäksi.

Urpolan kartano

Urpolan galleria

Urpolan galleria

Urpolan kutomon galleriassa voi tutustua vaihtuviin näyttelyihin. Tiedustelut: puh. 050 5868 187 / Elina Kylämarkula

Viikinkisauna

Viikinkisauna

Perkiöntie 13, 31640 Humppila

Viikinkisauna Urpolan kartanon mailla on rakennettu viikinkityyliin puupölkyistä ja savesta. Tunnelmallinen savusauna palvelee vieraita läpi vuoden. Erikoisuutena on myös kylpytynnyri, johon on mukava pulahtaa kylpemään keskellä talveakin. Saunavaihtoehtoina myös Laivasauna, Pikkusauna ja Kärrysauna. Vaihtoehtoisesti voi nauttia lämmöstä viikinlaivan sisään rakennetussa paljussa.

Viikinkisauna

Taidemakasiini ITU

Taidemakasiini ITU

Perkiöntie 13, 31640 Humppila

Kulttuurimakasiini Taide Itu on entinen Urpolan Kartanon viljamakasiini, joka nykyään toimii taidenäyttely- ja kurssipaikkana. Makasiini rakennettiin 1920-luvulla ja nyt näyttelytilana toimivat kaikki kolme hyvin eritunnelmaista kerrosta.

Taidemakasiini ITU

Otsolan Hovi

Otsolan Hovi

Otsolantie 20, 31640 Humppila

Otsolan Hovi on viihtyisä juhla- ja majoituspaikka. Puistoalueella on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja runsaasti leikkitilaa lapsille.

Otsolan Hovi

Pekka Leinon keräilytavaranäyttely

Pekka Leinon keräilytavaranäyttely

Myllynkulmantie 149, 31640 Humppila

Pekka Leinon vuosikymmenten aikana keräämät esineet on koottu yleisön tutustuttavaksi. Esineistön joukossa on mm. Kupittaan saviesineitä, mittava nukkekokoelma ja Arabian tuotantoa. Keräilyn kiehtova maailma avautuu Pekan kertoessa esineiden ja niiden hankkimiseen liittyviä tarinoita.

Tiedustelut: puh. 03 437 7076 / Pekka Leino

Taidetakomo T. Wirman

Taidetakomo T. Wirman

Lasitehtaantie 6, 31640 Humppila

Taidetakomossa seppämestari järjestää ryhmille tilauksesta työnäytöksiä ja taontakokeiluja. Avoinna sopimuksen mukaan.

Taidetakomo T. Wirman

Forssan seudun matkailijan opas

Forssan kauppatorilla sijaitseva kesäinfo toimii seudun yhteisenä matkailun neuvontapisteenä kesä-elokuun 2023 ajan ravintola Kotipizzan aukioloaikoina. Asiakaspalvelua on saatavissa heinäkuussa tiistaisin ja torstaisin klo 10-14 sekä torivalvojan opastuksella myös lauantaisin.

Forssan seudun matkailijan opas 2023 (pdf)

 

Jaa sisältö

Sponsorointimallit yrityksille

 

Niina Luoma-aho
Kulttuurikoordinaattori vs.
puh. 044 715 3635
niina.luoma-aho(at)humppila.fi

 
x