sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Museorautatie

Jokioisten “kappeeraiteinen” Humppilasta Forssaan avattiin liikenteelle 9.12.1898. Se kulki Minkiön ja Jokioisten asemien kautta. Tarvetta oli muun muassa Forssan Finlaysonin ja Jokioisten kartanon tavarankuljetuksille. Myös henkilöliikenteen sujuvuuteen saatiin merkittävä parannus, kun kappeeraiteinen alkoi seuraavana vuonna kuljettaa ihmisiä. Siihen asti henkilöliikenne oli toteutunut hevosvoimin. Rautatieyhtiön pääomistaja oli tuolloin Jokioisten kartano.

Humppilan valtion rautatieasema otettiin puolestaan käyttöön vuonna 1876 Turku Toijala -radan valmistuttua. Sitä kautta saatiin nyt kuljetettua Jokioisten kartanon metallituotteita ja Finlaysonin kankaita aina Turun satamaan asti ja siitä maailmanmarkkinoille. Myös puuvilla Amerikasta saatiin Finlaysonin tehtaille ensin valtion rautatietä ja siitä kapearaiteista pitkin Finlaysonille.

Matkustajaliikennettä kappeeraiteisella liikkui aina vuoteen 1954 asti ja tavaraliikennettä vuoteen 1974 asti. Toiminnan loputtua Jokioisten kapearaiteinen Humppilasta Minkiölle purettiin vuonna 1975. Minkiö-Jokioinen rataosuus kuitenkin säästyi ja museojunaliikenne aloitettiin vuonna 1978. Minkiö-Humppila -rata avattiin puolestaan uudelleen rakennettuna vuonna 1994 museorautatietoimintaa varten. Tuolloin se sai myös ensimmäisen oman asemarakennuksensa, joka oli peräisin Matkusta. Nykyinen museoasemarakennus on Riipan rakennus, joka siirrettiin Humppilaan Kokkolasta vuonna 1918. Sen vieressä on alkuperäinen halkomakasiini, joka toimii odotustilana ja toisinaan myös kesäkahviona. Museorautatien pituus on 14 km ja sen raideleveys on 750 mm.

Valtion rautatieasemaa kutsuttiin aluksi Koivistoksi, mutta myöhemmin nimi yhtenäistettiin kunnan nimen kanssa Humppilan rautatieasemaksi. Asemarakennusta kohtasi epäonni, kun se tuhoutui tulipalossa ryöstöyrityksen seurauksena. Uutta valtion asemarakennusta saatiin odotella kymmenisen vuotta.Tämä rakennus on uniikki, sillä samoilla piirustuksilla ei muualle ole rakennettu vastaavaa. Nykyisin Humppilan asema on edelleen vilkas liikennöintiasema palvellen yli 50 000 matkustajaa vuosittain.

Museorautatiellä päästään edelleen nauttimaan höyryvetoisten museojunien kyydistä aina Jokioisille asti kesäsunnuntaisin.

Museorautatie, Paanarinteentie 13 tai Asemantie 7, Humppila. Avoinna kesäsunnuntaisin.


Minun Humppilani -kartta

 

Jaa sisältö

x