sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Humppilan kirkko

Humppilan nykyinen kirkko on arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1922. Se rakennettiin uudenvuodenpäivänä vuonna 1917 palaneen kirkon paikalle.

Kirkko on saanut vaikutteita keskiaikaisista harmaakivikirkoista, gotiikasta ja kansallisromanttisesta jugendista. Kirkon alaosa on paikkakunnalta saatua punertavansävyistä graniittia ja yläosa on muurattu tiilistä sekä rapattu. Kirkon betoniset holvit on rapattu kalkkilaastilla. Kirkon katto uusittiin vuonna 1963 sementtipaanuista kuparikatoksi.

Kirkossa on taidetta neljältä vuosisadalta. Lasimaalaukset ovat arkkitehti Stenbäckin suunnittelemat. Alttaritaulun, Jeesus Getsemanessa, on maalannut Aleksandra Såltin vuonna 1899 ja se saatiin pelastettua vanhan kirkon palosta. Kirkon länsiseinällä on myös alttarimaalaus, joka on säilynyt vuonna 1774 vihitystä kirkosta. Sen tekijä on tuntematon. Uusinta kirkkotaidetta edustaa vuonna 2023 valmistuneet taiteilija, professori Heljä Liukko-Sundströmin keraamiset teokset. Kirkon sivulaivoissa on kaksi teosta, ovelta päin katsottuna vasemmalla Ukraina sekä oikealla Toivo, uusi sukupolvi. Takaseinällä on seitsemän lampettia, Enkelivartio.

Kirkon urut ovat Kangasalan Urkutehtaan valmistamat ja ne on uusittu vuonna 1969. Kattokruunut on Ornon valaisintehtaan valmistamat. Kirkossa on myös paljon lahjoituksia, mm. kirkkotekstiilit ovat paikallisen käsityöpiirin kutomat vuodelta 1981 ja lasinen kastemalja on Humppilan Lasitehtaan lahjoittama.

Humppilassa on asunut neljä Mannerheimin-ristin ritaria, Kauko Tuomala, Veikko Lehtonen, Viljo Laakso ja Hans Wind. Näistä ritareista Tuomala ja Lehtonen on haudattu Humppilan hautausmaalle, Tuomala sankarihautaan. Humppilan Lasitehtaalla sijaitseva Ritarigalleria kertoo ritarien tarinaa.

Humppilan kirkko, Koivistontie 15, Humppila.Minun Humppilani -kartta

 

Jaa sisältö

x