sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Ajankohtaista

17.10.2023

Tiedote 17.10.2023 – Humppilan kunta päätti kunnioittaa presidentti Ahtisaaren muistoa kaksinkertaisella suruliputuksella

Humppilan kunta on päättänyt kunnioittaa maanantaina edesmenneen presidentti Martti Ahtisaaren muistoa kaksinkertaisella suruliputuksella, eli suruliputuksella kahtena päivänä. Kunnan tiedotteen mukaan Humppilan kunta päätti suruliputtaa kaikissa kiinteistöissään sekä tiistaina 17. lokakuuta – eli presidentti Ahtisaaren poismenon jälkeisenä päivänä – että myöhemmin presidentti Ahtisaaren hautajaispäivänä.

Presidentti Martti Ahtisaari oli ensimmäinen suoralla kansanvaalilla valittu tasavallan presidentti sekä merkittävä diplomaatti ja kansainvälisesti tärkeä rauhanneuvottelija. Ahtisaari oli myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on palkittu arvostetulla Nobelin rauhanpalkinnolla.

– Saimme Humppilassa maanantai-iltana tiedon, että Lounais-Hämeen alueella useat tahot – muun muassa yritykset – ovat suruliputtamassa presidentti Ahtisaaren muistoa kunnioittaen tiistaina 17. lokakuuta, suru-uutisesta seuraavana päivänä. Myös Humppilan kunta liittyi viranhaltijapäätökselläni mukaan tiistain suruliputukseen, kertoo vt. kunnanjohtaja Antti Ahonen kunnan tiedotteessa.

– Suruliputuksella on merkitystä sekä merkittävän valtiomiehen – aikaisemman valtionpäämiehen ja ainoan suomalaisen rauhannobelistin – muiston kunnioittamisen vuoksi, että myös meitä suomalaisia yhdistävänä ja isänmaallisena, yhteisöllisenä eleenä, kunnanjohtaja Ahonen kommentoi.

– Laajempi, valtakunnallinen suruliputus eli maansurun ilmaiseminen on harvinaista, toteaa Ahonen. Tiettävästi 2000-luvulla valtakunnallisia suruliputuksia on järjestetty lähinnä poikkeuksellisten merkkihenkilöiden joukostamme poistumisen vuoksi – presidentti Mauno Koiviston muistolle sekä kahden Mannerheim-ristin ritarin, jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistolle ja syksyllä 2020 viimeisen ritarin, kapteeni Tuomas Gerdtin muistolle. Valtakunnallinen suruliputus on lisäksi toteutettu joidenkin suurten katastrofien yhteydessä, kuten vuoden 2004 suuren tsunamin vuoksi, jatkaa Ahonen.

Presidenttikautensa aikana Martti Ahtisaari pyrki tuomaan presidentti-instituutiota kansan keskuuteen ja kiersi aktiivisesti sekä kotimaassa, että ulkomailla kansainvälisillä vierailuilla ja Suomen viennin edusmiehenä. Ahtisaari korosti presidenttikaudellaan sotiemme veteraanien ja lottien arvostusta. Erityisesti on muistettu presidentti Ahtisaaren päätös kutsua kunniavieraina kaikki elossa olleet Mannerheim-ristin ritarit Presidentinlinnaan vuosittain, itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Tämä käytäntö jatkui sittemmin yli kahdenkymmenen vuoden ajan, niin kauan, kuin Mannerheim-ristin ritareita oli joukossamme.

– Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaispäivänä nähtäneen valtakunnallinen suruliputus, ja Humppilan kunta luonnollisesti suruliputtaa myös tuolloin. Kunnioitamme merkittävän valtiomiehen, diplomaatin ja rauhantekijän muistoa sillä, että päätimme suruliputtaa Humppilassa kahdesti – sekä tiistaina 17.10., että presidentti Ahtisaaren hautajaispäivänä. Ahtisaaren poikkeuksellinen elämäntyö ansaitsee syvän arvostuksemme, päättää Ahonen.

Lisätietoja

Antti Ahonen
Humppilan vt. kunnanjohtaja
puh. 044 706 4447
antti.ahonen@humppila.fi

 

Jaa sisältö

x