sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Ajankohtaista

23.03.2023

Työsuojeluvaalit kunnantalolla tiistaina 18.4. klo 8-12

Työsuojeluvaaleissa työntekijät valitsevat edustajansa työsuojelun yhteistoimintaan. Jos työpaikalla on vähintään kymmenen työntekijää, työntekijät valitsevat vaalilla työsuojeluvaltuutetun ja kaksi varavaltuutettua. 

Työsuojeluvaltuutetut ovat automaattisesti jäseniä työsuojelutoimikunnassa, joka kuuluu perustaa vähintään 20 työntekijän työpaikalle. Työsuojeluvaalilla valitaan myös muut työntekijöiden edustajat työsuojelutoimikuntaan. Jos työpaikalla on paikallisesti sovittu työsuojeluasiamiehistä, myös nämä valitaan työsuojeluvaalissa.

Vaalin järjestävät työntekijät

Työsuojeluvaaleista säädetään valvontalaissa (44/2006). Lisäksi eri toimialoille on sovittu tarkempia vaalikäytäntöjä. Lisätietoja niistä löytyy esimerkiksi Työturvallisuuskeskuksen verkkopalvelusta

Työsuojeluvaltuutetun ja varavaltuutettujen vaalin järjestävät työntekijät. Kaikilla työpaikan työntekijöillä on oltava mahdollisuus sekä asettua ehdokkaaksi että äänestää vaalissa. Vaali ei saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa työpaikan toiminnalle.

Vaalien käytännön järjestelyn tekee henkilöstön edustajista muodostettu vaalitoimikunta. Työnantaja antaa työntekijöiden käyttöön

  • tilan vaalien järjestämiseen
  • luettelon työpaikan työntekijöistä ja tarvittaessa erikseen toimihenkilöasemassa olevista työntekijöistä.

Kaikki vaalissa äänioikeutetut saavat asettaa ehdokkaita

  • työsuojeluvaltuutetun ja varavaltuutetun tehtäviin
  • työsuojelutoimikunnan jäsenen tehtävään, jos työsuojelutoimikunta perustetaan. 

Vaalissa valitaan työsuojeluvaltuutetut vuoden 2025 loppuun. Ehdokasasettelu alkaa 24.3. klo 8 ja päättyy 3.4. klo 15.30. 

Vaalitoimikunnan puheenjohtajana on Airi Rosenberg, jolle ilmoittaudutaan ehdokkaaksi pe 24.3. klo 8-3.4. klo 15.30 mennessä. Työsuojeluvaltuutettujen toimikausi alkaa 1.5.2023. 

Jos tehtävään on sama määrä ehdokkaita kuin valittavia, ehdokkaat todetaan valituiksi. Jos tehtävään on useampi kuin yksi ehdokas, järjestetään vaali.  Vaalissa voi äänestää muitakin kuin ehdolla olevia. On kuitenkin syytä varmistaa ehdokkaan suostumus työsuojelutehtävään, sillä siihen ei voi valita ketään vastoin tahtoaan. 

Vaaleista on ilmoitettava vähintään 14 vuorokautta ennen vaaleja kaikille työntekijöille. Vaali toteutetaan suljettuna lippuäänestyksenä. Näin taataan vaalisalaisuus. 

Työsuojeluvaltuutetuksi valitaan eniten työsuojeluvaltuutetun vaalissa ääniä saanut. Varavaltuutetuiksi tulevat varavaltuutettujen vaalissa kaksi eniten ääniä saanutta. Työsuojelutoimikunnan jäsenten vaalissa noudatetaan samaa menettelyä. Jos äänet menevät tasan, valinta suoritetaan arpomalla eniten ääniä saaneiden kesken.

Valinnat voidaan tehdä myös sopuvaalina esimerkiksi vaalikokouksessa, jos äänioikeutetut ovat yksimielisiä menettelystä ja valittavista henkilöistä. Myös vaalikokouksesta on ilmoitettava henkilöstölle 14 vuorokautta aikaisemmin.

Vaalitoimikunta pitää pöytäkirjaa sekä sopuvaalista että äänestyksestä. Pöytäkirja laitetaan työpaikalle nähtäväksi, ja siitä toimitetaan kopio työnantajalle.

Äänioikeutettuja ovat vaalipäivänä yhteistoimintatyöpaikan työntekijät ja toimihenkilöt pois lukien työsuojelupäällikkö ja johtoryhmän jäsenet, jotka toimivat työnantajan edustajina työsuojelun yhteistoiminnassa. 

Jos toimihenkilöt valitsevat oman työsuojeluvaltuutetun, he ovat vaalikelpoisia ja äänioikeutettuja vain toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutetun vaalissa. Vastaavasti työntekijät ovat vaalikelpoisia ainoastaan oman valtuutetun valinnassa. Jos toimihenkilöt eivät valitse omaa valtuutettua, he äänestävät työsuojeluvaltuutetun vaalissa.

Antti Jämsén, vt. hallintojohtaja 

 

Jaa sisältö

x