sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Ajankohtaista

19.01.2024

TIEDOTE: Suomen ensimmäinen Mannerheim-ristin ritarien museo Humppilaan – ritarien perinnettä vaaliva museo, Ritarigalleria, avataan Humppilan Lasin alueelle


Suomen ensimmäinen Mannerheim-ristin ritarien museo Humppilaan – ritarien perinnettä vaaliva museo, Ritarigalleria, avataan Humppilan Lasin alueelle


Suomen ensimmäinen Mannerheim-ristin ritarien museo avataan Ritarigallerian nimellä keväällä 2024, tiedottaa Humppilan kunta. Kunnan käynnistämän, EU-rahoitukseen perustuvan Leader-hankkeen teemana on ritarien perinnön vaaliminen ja päätavoitteena pysyvän Mannerheim-ristin ritarien museon perustaminen Humppilaan. Kunta hakee parhaillaan työntekijöitä museoapulaisen tehtäviin. Lounaisessa Hämeessä sijaitseva Humppila tunnetaan rautatiepaikkakuntana ja liikenteen solmukohtana, mutta myös kuntana, jossa on asunut ennätysmäärä Mannerheim-ristin ritareita suhteessa väkilukuun.

 – Humppila on erittäin hyvä ja sopiva paikkakunta Suomen ensimmäiselle Mannerheim-ristin ritarien museolle, linjaa Humppilan vt. kunnanjohtaja Antti Ahonen kunnan tiedotteessa.

 – Reilun 2000 asukkaan Humppilassa on asunut peräti neljä Mannerheim-ristin ritaria, mikä on todennäköisesti ennätysmäärä suhteessa väkilukuun, jatkaa Ahonen. Humppilaan on haudattu ritarit Veikko Kaarlo Lehtonen ja kesällä 1944 kaatunut sankarivainaja Kauko Tuomala. Lyhyemmän aikaa Humppilassa ovat asuneet viimeisenä ritariksi nimetty Viljo ”Puujalkaritari” Laakso, sekä legendaarinen hävittäjä-ässä ja kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari Hans ”Hasse” Wind, jonka sota-ajan lentäjän nahkakypäräkin löytyi hiljan ullakolta Humppilasta, kertoo Ahonen.

– Merkittäville sodissamme palvelleille henkilöille on olemassa henkilöhahmon ympärille rakentuvia teemamuseoita – esimerkiksi Suomen marsalkka Mannerheimille Mannerheim-museo Helsingissä ja vapaudenristin ritari Simo Häyhän museo Rautjärvellä. Suomessa on myös paljon veteraanimuseoita. Mannerheim-ristin ritareille omistettua yleismuseota ei kuitenkaan ole aiemmin ollut, kertoo Ahonen.

 – Humppilan ritarimuseohankkeen suunnittelu käynnistettiin kesällä 2023. Kunnanhallitus päätti viime keväänä, että Humppila tunnetaan jatkossa myös Ritarikuntana – neljän ritarin kotina. Kun syksyllä saatiin tieto merkittävästä LEADER-hankerahoituksesta eli Euroopan unionin maaseuturahoituksesta tälle hankekokonaisuudelle, varmistui, että Humppilaan tullaan perustamaan ritarimuseo, jatkaa Ahonen.

 – Museon näyttelytila avataan Ostoskeskus Humppilan Lasin tiloissa. Ostoskeskuksessa on hyvin suuret kävijämäärät ja asiakkaita kesät talvet. Kunta perustaa ritarimuseon sinne, missä ihmisiä ja potentiaalista yleisöä on jo valmiiksi. Merkittävä osa museon kalustosta on jo hankittu. Aitoa militariaesineistöä, myös ritareihin liittyviä alkuperäisesineitä on jo saatu tulevaan kokoelmaan – ritarimuseoon eli Ritarigalleriaan rakennetaan tiivis pysyvä näyttely. Lisäksi museoon tulee vaihtuvia näyttelyitä, kertoo Ahonen.

 – Ritarimuseota on suunniteltu pitäen yhteyttä ministeriöiden suuntaan ja merkittäviin museo-organisaatioihin, kuten Kansallismuseoon, Museo Militariaan, Suomen Lasimuseoon ja Rajamuseoon. Olemme saaneet lahjoituksia sekä tärkeää asiantuntija- ja suunnitteluapua. Ritarien omaiset ja arvostettu Mannerheim-ristin ritarien säätiö ovat suhtautuneet ritarimuseohankkeeseen hyvin myönteisesti. Lisäksi hankkeessa on mukana vapaaehtoisina ja talkoolaisina yli kaksikymmentä sotahistorian sekä museoalan asiantuntijaa ja harrastajaa, jatkaa Ahonen.

 –  Työntekijärekrytoinneista päätetään helmikuun alussa – työntekijähakemuksia museohankkeeseen on tullut runsaasti. Hankkeen aikataulu on ripeä. Ritarimuseon avajaisjuhlaa tullaan viettämään jo tänä keväänä, päättää Ahonen.


LISÄTIETOJA:

Antti Ahonen
Humppilan vt. kunnanjohtaja
p. 044 706 4447
antti.ahonen@humppila.fi 

 

 

Jaa sisältö

x