Ajankohtaista

26.10.2022

GOLDEN FIELDS PERUSTAA NURMIREHUN JALOSTAMON HUMPPILAAN


Golden Fields Oy on kansainvälinen rehualan yritys, jonka nurmirehun jalostamo on toiminut Virossa vuodesta 2017. Liettuassa aloittaa yrityksen toinen jalostamo tänä syksynä. Suomeen etabloitumistaan yhtiö on selvittänyt kuluneen kesän ja alkusyksyn aikana.

Golden Fields Oy on hankkinut jalostamoa varten teollisuuskiinteistön Humppilasta. Tärkeimpiä kriteerejä laitokselle on sen keskeinen sijainti nurmirehun hankinta-alueen keskiössä. Yhtiö pyrkii suoraan sopimustuotantoon viljelijöiden kanssa nurmirehun hankinnassaan. Nurmirehun hankintasäde on vähintään 100 kilometriä laitoksesta, jolloin se kattaa koko Lounais-Suomen, Lounais-Hämeen, läntisen Uusimaan ja eteläistä Satakuntaa.

Yhtiön koko tuotanto menee vientiin. Golden Fieldsillä on pitkäaikainen yhteistyösopimus Arabiemiraateissa pääkonttoria pitävän LLC Aldahra Groupin kanssa. Aldahra Group hankkii karjanrehua eri puolilta maailmaa toimitettavaksi Lähi-Itään, Koreaan ja Japaniin ja sen liikevaihto ylittää kolme miljardia dollaria. Aldahran johtoa vieraili Suomessa syyskuun alkupuolella.

Nurmirehu korjataan pellolta joko tuoreena, säilörehuksi tai kuivaheinänä. Jalostamolla kaikki tuotteet kuivataan alle 12%:n kosteuteen tehokkaalla rumpukuivurilla ja paalataan sen jälkeen määrämittaan sopivaksi merikontteihin, joilla tavara toimitetaan kohdemaihinsa. Jalostamon kapasiteetti tulee olemaan 100.000 tonnia nurmirehua 10%:n kosteuteen laskettuna. Keskimäärin viiden tonnin kuiva-aineen hehtaarisadolla  laskettuna tämä tarkoittaa 20.000 hehtaarin viljelyalaa.

Jalostamon toiminta alkaa Suomessa tytäryhtiö Golden Fields Factory Oy:n (GFF) puitteissa. Laitoksen koneisto on laitetoimittajan varastossa odottamassa asennusta Humppilaan.   Yhtiön toimitusjohtajaksi on nimitetty agronomi, MMM Risto Uusitalo. Uusitalolla on pitkä kokemus kansainvälisestä rehuliiketoiminnasta mm. Cultor, Suomen Rehu, Uudenkaupungin soijanjalostamo ja hän toimii myös maaseutuyrittäjänä Somerolla.  

”Golden Fields tarjoaa suomalaisille viljelijöille uuden vientimahdollisuuden ja toivotamme yhtiön tervetulleeksi Suomeen” sanoo MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg. ”Vierailimme syyskuussa GFF:n Viron laitoksella, jossa laitos toimii yhteistyössä paikallisen Kevili-tuottajaosuuskunnan kanssa. Golden Fields on osoittanut Virossa, että tuottajayhteistyö toimii ja miksei se silloin voisi toimia myös Suomessa”, toteaa Åberg ja jatkaa: ”Uusi CAP-ohjelmakausi alkaa kohta ja siinä keskeisinä tavoitteina ovat ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, maaperän terveys ja kasvukunto sekä tietysti viljelijöiden tulotason nostaminen. Lisäksi myös MTK:n ilmastotiekartan mukaan tarvitsemme lisää hyvätuottoisia nurmia mukaan viljelykiertoon erityisesti Etelä-Suomessa. Lisäksi olemme viime vuosina panostaneet erityisesti viennin kasvattamiseen ja Golden Fields tarjoaa meille nyt suoran vientikanavan. Suoraan sanoen Golden Fieldsin toiminta sopii näihin tavoitteisiin paremmin kuin hyvin.”

”Golden Fields on valmis aloittamaan neuvottelut viljelijöiden kanssa loppuvuodesta ja toivon, että kevääseen mennessä meillä on nurmirehusta toimitussopimuksia riittävästi, jotta laitos voidaan käynnistää kesällä 2023”, toteaa Risto Uusitalo. ”On myös tärkeää, että rehun hinnoittelumalli on sellainen, joka kannustaa nurmen kylvön suojaviljaan ensi keväänä. Virossa käytössä oleva hinnoittelumalli takaa viljelijälle nurmirehusta vähintään saman tuoton kuin ohran viljely”.

Lisätietoja antaa: Toimitusjohtaja Risto Uusitalo, Golden Fields Factory Oy, p. 044-0321067, email: risto@goldenfields.fi